Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Олена Димитрова от Кризисния център в Добрич: Пристигащите от Украйна не желаят статут на бежанци

По-голямата част от хората, които пристигат от Украйна, не искат да се регистрират като бежанци. Това каза за Про Нюз Добрич Олена Димитрова от Украинския кризисен център в Добрич.

Тя обясни, че там, където има възможност и документите позволяват, украинците се стремят да се регистрират като пристигнали по безвизово пътуване за 90 дни. Допълни, че ако не успеят в рамките на 90 дни да се върнат в родината си могат да си удължат престоя за още толкова. Трябва да завяват това две седмици преди изтичане на първите 90 дни.

Димитрова посочи, че идващите от Украйна не искат да се регистрират като бежанци, за да не попаднат в ситуация, която ще доведе до много законови ограничения за тях. „Те много се надяват всичко в Украйна да приключи бързо, да спре войната и да могат да се приберат в домовете си” – каза представителят на Кризисния център.

Тя обясни, че това са хора, които независимо дали са регистрирани като бежанци или не, не идват, за да се изселват в приемащите ги страни. „Те идват, за да изчакат тук толкова, колкото е необходимо, за да се върнат обратно. Те не се преселват, за да живеят тук въпреки че не знаем как ще свърши всичко”, посочи Олена Димитрова. Допълни, че идващите от Украйна дори се плашат от статута на бежанци.

c