Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

7,20 лева за олио очаква производител от Карапелит заради войната и скъпия ток

Прогнозата е цената на бутилка олио в магазина скоро да е минимум 7,20-7,50 лева, дори при минимална надценка.

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата с 9 стотинки за седмица е скочила цената на олиото на едро.

Цената на бутилка олио в магазина скоро да е минимум 7,20-7,50 лева, дори при минимална надценка. Това прогнозира днес в ефира на БТВ Георги Веселинов – търговски директор на един от най-големите преработватели на слънчогледово масло „Клас Олио“, чиято база е в село Карапелит. По думите му причина за това е войната в Украйна и спрения износ на суровина от Русия и Украйна и главоломния скок на цените на енергоносителите.

Преди месец ценната на литър олио, произведен от завода, се продаваше за 3,50-3,60 лева, а сега вече цената се доближава до 6 лева за литър.

Основната причина е войната в Украйна, която наруши доставките към Западна Европа и други части на света. В момента 80 процента от световното производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и Украйна. Съответно нарушаването на доставките от тези дестинации предизвиква изключително повишаване на търсенето от западноевропейски страни от Азия към български производители, което доведе до изключително увеличение на цената на слънчогледовото олио у нас.

Не трябва да забравяме и за повишената цена на енергоносителите, коментира Георги Веселинов. Той подчерта, че в момента цената на тока е четворна в сравнение с преди няколко месеца, в същото време цената на петрола скача постоянно. Ние наблюдаваме постоянен тренд на покачване на производствените цени. В момента производствената цена е вече двойна в сравнение само с преди няколко месеца, каза той.

„Повишението е повсеместно. И след като близо 80 процента от световните запаси на слънчоглед са извън пазара, е напълно нормално цените да претърпят рязко повишение. Това не е само български процес, а процес, който се наблюдава в цял свят“, каза Георги Веселинов.

„С цялата отговорност трябва да кажа, че се очаква цените да бъдат двойни. Това не е нещо, което зависи от нас, а е провокирано от военния конфликт в Украйна. Докато той не бъде решен и докато доставките на слънчоглед от Украйна и Русия са нарушени, ние ще трябва да живеем с минимум двойни цени на слънчогледовото олио“.

„Цената порасна от 3 лева на литър, сега доставните цени отиват към 6 лева, без ДДС на литър. България е сравнително малък консуматор на слънчогледово олио. Дори само нашата фабрика може да произведе нужните количества. Повишението на цените се движи от външното търсене и огромното увеличение на енергоносителите. Ние говорим за енергоемки производства, за четворни и петорни цени на електроенергията, може би, десеторни цени на газта, двойни цени на петрола. Всичко това товари все повече цената“, каза Веселинов.

Той не смята, че има риск за затваряне на производството им. „Производство ще има. Но като всяка стока, чието снабдяване е нарушено, очакваме да видим доста високи цени“, каза още той.

c