Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Земеделци отбелязаха деня, в който са разстреляни добруджанците, осъдени от Народния съд

Група представители на Земеделския народен съюз от Община Добричка по традиция на днешния ден 8 март положиха цветя на Кръст-паметника на ул. „Батовска“ в Добрич. Днес се навършват 77 години от изпълнението на смъртните присъди на осъдените от Народния съд в Добрич.

„Всяка година отдаваме почит на избитите. Считаме това като нормален акт на едно помнещо поколение. Ние не сме съвременници на тези събития, но смятаме, че е морално и нормално да поднесем цвете на паметника и да се поклоним пред паметта на убитите. Смятам това за мой морален дълг. Това е чисто човешки ангажимент и се надявам с моите съмишленици да го правим, докато сме живи“, сподели пред Про Нюз Добрич Дико Иванов, председател на ЗНС в общината.

На 8 март в Добрич изпълняват 18 смъртни присъди на осъдени от Народния съд

Кръст-паметникът е построен в началото на 90-те години по идея на Иван Тончев от Съюза на репресираните, а много земеделци са направили дарения. Приблизително там, къде той е издигнат, е мястото, където са били застреляни осъдените на смърт от комунистическия съд. За съжаление мемориалът започва да се рони и се нуждае от ремонт.

На 8 март преди 77 години са изпълнени смъртните присъди на осъдените от Народния съд в Добрич - узаконена политическа саморазправа с елита на българската нация. Той започва на 21 февруари 1945 година в тогавашното кино „Родина”. 86 са задържаните. Произнесени са 18 смъртни присъди, 12 доживотни, а шестима не се явяват пред съда и се счита, че са екзекутирани преди обявяване на присъдите.

c