Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Търсят над 500 кандидати за служба в Българската армия

Няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности са обявени в началото на 2022 година. От над петстотин души има нужда към този момент Министерство на отбраната.

Кандидатите подават документи за отделните родове войски във Въоръжените сили на Република България - Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. 30 вакантни длъжности са обявени от Военномедицинска академия за завършили медицина.

Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина, съобщават от Военното министерство.

Процедурата

Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене. Детайлна информация за спецификите на длъжностите и перспективите на военната кариера се предоставя от експертите на ЦВО.

Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват:

  • тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване
  • за някои от длъжностите има и специфични изисквания

Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.

***
В Сухопътните войски са обявени 200 вакантни войнишки длъжности в различни гарнизони. До 22 март кандидатите за служба в Сухопътните войски подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 21 юли до 2 август по график във военните формирования.

Във Военновъздушните сили (ВВС) са обявени 169 вакантни войнишки длъжности. До 29 април кандидатите за военна служба във ВВС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 29 август до 9 септември.

Във Военноморските сили (ВМС) са обявени 177 вакантни длъжности за матроси (войници). По-голямата част от тях са за военни формирования в гарнизоните Варна и Бургас. До 31 март кандидатите за военна служба във ВМС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат по график в съответните военни формирования.

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 66 вакантни длъжности. 36 от тях са за гарнизон Пловдив, а 30 - за гарнизон София. До 18 март кандидатите за военна служба в СКСО подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 4 до 8 април 2022 г.

В Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 50 вакантни войнишки длъжности. 40 от тях са за гвардейци като военната служба се изпълнява във военно формирование 54 800 - гр. София - НГЧ. До 21 април желаещите да бъдат гвардейци подават заявления и необходимите документи. Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 май.

В Съвместното командване на силите (СКС) са обявени 30 вакантни войнишки длъжности за военни формирования в София и Горна Малина. До 25 март кандидатите за военна служба в СКС подават заявления и необходимите документи. Изпитите ще се проведат от 9 до 13 май.

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 30 вакантни длъжности за военнослужещи във Военномедицинска академия. Длъжностите са за:

  • 11 офицери (лекари)
  • 20 сержанти (медицински сестри и лаборанти)

Конкурсът включва изпит по физическа подготовка и събеседване. До 31 март кандидатите подават заявления и необходимите документи.

Обявите за конкурсите, приложенията към тях и Единният армейски тест са публикувани ТУК

c