Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На шествието в Добрич: „Днес жените трябва много категорично да застанат в защита на мира“

Шествие за правата на жените под наслов „Не на войната!” се проведе в Добрич. Организатор е Фондация „Свети Николай чудотворец”, а в проявата се включиха жени с интелектуални затруднения, които работят в Социалното предприятие „Чудната градина” на Фондацията. На 8 март това шествие се прави по традиция в подкрепа на жените с увреждания, но днес неговият фокус бе войната в Украйна.

„Винаги сме защитавали правата на жените с интелектуални затруднения и въобще на жените с увреждания. От няколко години организираме обучения свързани с феминизма. За съжаление и с голямо огорчение казвам, че всички наши теми са изместени в момента и няма друга тема в света освен войната. Няма как в последните дни да не говорим само за това и да не обявим своята ясна позиция като жени, че именно ние трябва да застанем много категорично в защита на мира“, сподели председателят на Фондацията Мария Методиева.

Жените от социалното предприятие и тази година настояха, че имат право на подкрепа, право на избор, право на работа. „Не искаме лалета, искаме уважение!“, казват те. Да ги подкрепи дойде и председателят на ПП “Движение Да, България” в Добрич Надежда Пампорова.

„Мария Методиева е за мен жената, която е символ на борбеност и не на 8 март, а във всеки ден от годината тя си струва да бъде подкрепена. Идвам тук като човек и жена, като приятел на Фондацията. Войната доведе при нас много жени и много деца. Несъмнено те ни напомнят още веднъж, че майката трябва да бъде подкрепяна“, посочи тя. 

c