Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Доброволци се записват в БЧК-Добрич да посрещат бежанци на ГКПП-Дуранкулак

Има хора, които имат желание да помагат и се записват като доброволци в Областния съвет /ОС/ на БЧК в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на милосърдната организация д-р Артюн Еринозов. По думите му записващите се са млади хора – на възраст 30-40 години. Някои от тях не са на работа, друга част желаят да са доброволци през почивните дни. Ние все още ги набираме, за да може в момент, в който е необходимо, да ги организираме, обясни д-р Еринозов.

По думите му доброволците ще бъдат в помощ на пристигащите от Украйна бежанци на ГКПП-Дуранкулак. Те ще подкрепят хората, които ще идват на пункта, с храна, вода и топли напитки. Ще им дават съвети накъде да се насочат.

„Ние в никакакъв случай не можем да изземем функции на Гранична полиция, на Държавната агенция за чужденците и на другите органи и инситуции, които имат регламентирана дейност – посочи д-р Еринозов. – Ние сме в логистичната дейност, в подрепа на държавните органи и иорганизации”.

Според директора на ОС на БЧК в момента няма изнесени разгърнати пунктове на границите, защото няма необходимост. Обясни, че ще бъдат изградени когато има поток от бежанци. „Сега, когато през ГКПП-Дуранкулак минават само по няколко автомобила на ден, няма нужда от такива пунктове. Идващите от Украйна са с хубави коли, някои дори минават транзит през България”, каза д-р Еринозов. И допълни, че когато има необходимост от такива пунктове БЧК има готовност за разкриването им.

Снимката е илюстративна

c