Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започва Великденският пост

От днес започват Великденските пости - най-продължителните и най-строгите в православното християнство. Наричат се още Четиридесетница, защото продължават в седем седмици или четиридесет дни. Четиридесетницата е установена от християнската църква в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос в пустинята.

Повтаряйки изпитанието на Сина Божи, хората получават възможност да се покаят и да очистят душите си и телата си. Основните правила, на които се подчиняват всички постове в Православното християнство, включително и Великите пости, са следните:

Човек се въздържа от храна, за да се бори с греха. Вярата му се измерва с въздържанието, а не с изнемогата на тялото. Преди вярващият да реши да се подложи на продължителни пости, той трябва да е наясно със силите си.

Трябва да започне да се подготвя от рано за това изпитание. Църквата определя поста като аскетичен подвиг, който изисква предварителна подготовка. Решите ли да спазите постите, опитайте се да подготвите тялото си, като започнете да постите всеки сряда и петък през годината.

Преди да постите, посетете духовно лице – свещеник, който да благослови поста ви и да ви напътства през това изпитание.

Постите не са изпитание по силите на всеки и църквата се е съобразила с това. Болните, бременни, малките деца и пътешествениците са освободени от говеене.

Заговяването (яденето на месо) става само след отслужването на празничната литургия, която отбелязва края на говеенето. Захранването с блажни продукти и меса трябва да става постепенно и внимателно.

Постенето без духовно пречистване не е пост, а обикновено въздържание или диета. Истински вярващите християни трябва да се въздържат от пороци и страсти. Те трябва да се стремят да изкоренят лошото от сърцето и душата си, да се опитат да простят нанесените им обиди. Постенето е отказ не само от блажна храна, но и от зрелища и забавления, също така и от секс, дори за брачните двойки. Забранява се гледането на телевизия.

По време на Великите пости консумацията на риба се разрешава само на Благовещение и на Връбница. Яденето на месо се преустановява след Неделя Месопустна, а на мляко, млечни продукти и риба – след Неделя Сипропустна (Сирни заговезни).

На Великден вярващите отиват на църква, за да чуят празничната литургия и да се причестят. Това слага край на Великденските пости.

c