Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Приютени в Добрич майки от Украйна искат децата им да тръгнат на училище

Пристигнали в Добрич майки от Украйна питат дали децата им могат да тръгнат на училище и детска градина. Това съобщи за Про Нюз Добрич Олена Димитрова от Украинския кризисен център.

В момента в Добрич има настанени 17 деца, очаква се да пристигнат още 6. По думите на Димитрова повечето майки желаят децата им да тръгнат на училище или детска градина, за да бъдат заети, да общуват. „Едва ли ще могат пълноценно да учат заради езиковата бариера. Но поне да се намират в социална среда, да се намали стресът, на който са подложени”, посочи Димитрова.

В събота Украинският кризисен център е бил посетен от директора на Частно езиково училище „Леонардо да Винчи” Нели Николаева. Тя е заявила готовност учебното заведение да приеме деца от Украйна. 

За Про Нюз Добрич Николаева сподели, че процедурата е малко по-дълга. Обясни, че първо трябва да се регистрират като бежанци или като временно пребиваващи. По думите й получаването на такъв статут ще стане бързо, за няколко дни. След това трябва да преминат през личен лекар.

Директорът каза, че ЧЕУ „Леонардо да Винчи” може да приеме по едно дете в отделните класове. Детската градина на учебното заведение е пълна, но пък там има възпитателка от Украйна. Предстои тази седмица Нели Николаева да се срещна с няколко майки бежанки.

В Регионалното управление на образованието все още няма постъпили заявления от родители от Украйна, които желаят децата им да постъпят в училища в област Добрич, научи Про Нюз Добрич от началника му Светлана Василева. Тя посочи, че указания са изпратени до училищата от Министерството на образованието и науката. „Първо трябва да имат изяснен статут, да са подали заявления и след като получат статут тогава вече може да се говори за влизане в училищата по установения ред, който е облекчен за бежанците”, каза Василева.

c