Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

През ГКПП-Дуранкулак влязоха в България близки на служители на Съдебната власт в Украйна

В България пристигнаха 92-ма членове на семейства на служители на Съдебната власт в Украйна, видя репортер на БТА. Те влязоха в страната през ГКПП-Дуранкулак с два автобуса и няколко автомобила малко след 5 часа тази сутрин. Автобусите и автомобилите влязоха в страната с полицейски ескорт. На граничния пункт по-рано пристигна главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че пристигащите сами са пожелали да дойдат в България. „С мен се свързаха представители на украинската прокуратура, разговарях с украинския главен прокурор, с други представители на украинската съдебна власт. Първоначално това беше идея само, на 2 или 3 март и в събота спешно се обадиха сутринта и се наложи спешно да организираме нещата. За по-малко от 24 часа се организира всичко“, разказа главният прокурор.

Настаняването на пристигащите е организирано в база на прокуратурата. Пристигащите са от градове, където има активни бойни действия, уточни главният прокурор. Той допълни, че ще направи предложение, което вече е подготвено, до Висшия съдебен съвет (ВСС) за предоставяне на две бази за временно ползване на прокуратурата. Едната от тях подлежи на ремонт и ако се наложи съдебната власт, в лицето на пленума на ВСС, ще поиска от държавата средства за спешния ремонт. Мисля, че там може да се настанят още около 200 души, освен тези 92 които пристигат сега, уточни Гешев.

Той коментира, че е на граничния пункт, защото е поел ангажимент към украинските си колеги, с които се познават лично и с които имат добри колегиални отношения. Иван Гешев благодари на главния прокурор на Румъния, на колегите си и главния прокурор на Молдова, както и на колегите си от Варненската прокуратура, защото пътуването и пристигането тук се е организирало в рамките на 24 часа именно благодарение на доброто взаимодействие и чисто колегиалните познанства между прокуратурите и главните прокурори на Румъния, Молдова и България.

Източник: БТА / снимка - архив

c