Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

КЕВР утвърди нова по-висока цена на природния газ за март  

Причините за увеличението с 3,5% са ограничаването на добива от ПГХ Чирен и рекордно високите цени на европейските газови борси

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец март 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ, считано от 1 март 2022 г., в размер на  113,73 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  Утвърдената цена е с 3,5% по-високаспрямо цената за м. февруари.

Основните причини за увеличението на цената на природния газ са ограничаването на добиваните количества от ПГХ „Чирен“, както и рекордно високите цени на европейските газови борси. Добивът от "Чирен" е преустановен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е преминало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат натрупани резерви в случай на криза с доставките на природен газ.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 01.03.2022 г. ще  бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

c