Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Изпращат официални писма до МОН и МЗ за изграждането на медицински филиал в Добрич

Депутатите от област Добрич и кметът на Добрич Йордан Йорданов се срещнаха днес с проф. Валентин Игнатов - ректор на Медицинския университет във Варна, и ръководството на учебното заведение. Поводът – идеята в града да бъде изграден филиал на МУ, която се подкрепя и от Общината, и от народните представители.

„Многократно сме заявявали, че всички депутати от областта сме обединени около тази идея. Има кореспонденция на общината с МОН, а аз направих среща с министър Денков. Той каза, че е запознат с идеята, но в министерството не е постъпило писмо-намерение за разкриване на такъв филиал. Искахме да разберем от първо лице дали действително в Медицинския университет искат такъв филиал. Те казват, че нямат нищо против, но трябва първо да има акредитация на сградата, където ще бъде филиалът. За това трябва да й се направи ремонт. Общината не може да вложи пари в ремонт преди да получи положително становище от МОН. Затова ректорът пое ангажимент съвместно с Общината да изпратят официално писмо до МОН с копие до Министерството на здравеопазването. При положително становище ще могат да се предприемат действия по ремонта“, обясни за Про Нюз Добрич народният представител Мая Димитрова.

Съвместното писмо до МОН ще бъде изпратено до края на тази седмица, увери в страницата си във фейсбук кметът Йорданов. „От наша страна работим по проектиране на ремонта, за да имаме готовност дейностите да стартират в оперативен порядък. Това е необходимо за даване акредитация на медицинския филиал“, посочва той.

Депутатът Йорданка Костадинова пък уточни, че с колегите й ще съдействат акредитацията на 4-етажната сграда да стане поетапно, от първите един-два етажа, за да се улесни финансирането на ремонта.

c