Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Художникът Цветан Казанджиев гостува в Добрич с "Пътят..." - един свят по-реален от света, в който живеем

С вернисаж от 16 до 18 ч., на 10 март в Художествена галерия – Добрич ще бъде открита изложбата на Цветан Казанджиев „ПЪТЯТ…“

Авторът е роден на 17 октомври 1960 г. в гр. Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в колективни изложби, сред които над 90 в престижни международни форума и изложби на графиката. Има десетки самостоятелни изложби, както в страната, така и в чужбина – в Швеценген (Германия), в Нагоя, Нигата, Гифу и Аида (Япония), както и участие в групови изложби в Торино (Италия), във Вилжуиф (Франция), във Виена (Австрия).

Негови творби са притежание на: Национална галерия, София; Графичен кабинет, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания, както и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.

Цветан Казанджиев живее и работи в Ямбол.

Картините, включени в "Пътят..." ще бъдат подредени в Зали 1 и 2 на Галерията. Авторът е подбрал творби от различни жанрове - живопис, графика, акварел и рисунка в характерната за Казанджиев символна абстрактност и колорит, формиращи въздействащи, имагинерни образи и динамични внушения. Темите за съвършенството и безкрая във Вселената, прераждането, новото начало провокират въображението с впечатляващата игра на художествения експеримент. Казанджиев рисува „…свят по–реален от света, в който живеем“ /Иван Гранитски/ и пространства далеч надхвърлящи ограниченията на формàта.

„Процесът на създаване на изкуство е толкова сакрален, толкова непредсказуем, толкова необясним…“ споделя Цветан Казанджиев.

Изложбата в ще гостува в Добричката художествена галерия до 28 март 2022 г.

c