Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Художничката Велина Христова откри в Каварна изложба, посветена на жената

Самостоятелна изложба на художничката Велина Христова беше открита тази вечер в Художествената галерия “Христо Градечлиев“ в Каварна. Утвърдената майсторка на четката  предстви в морския град, свои творби вдъхновени от силата на женското начало, мистерията на сътворението и ролята на жената в съвременния свят.

"Картините са обединени под името "Женски тайнства" и това не е случайно. - казва художничката - В месеца на жената, посвещавам тази изложба на живота. На силата на женския принцип в природата, надарен с неведомата мощ, да създава. На женските състояния и мистерии. Каварна е древен град, пълен с история, запазил спомена за древни култове и посвещения. Да възвестим новото начало и мъдростта на сътворението. Живота трябва да продължи. И нека е пролет!“

Велина Христова е родена в Пловдив. Завършила е Националната художествена галерия в класа на проф. Иван Газдов. Творческите й реализации, преминават през различни етапи – експерименти с текстил, керамика, приложни пластики, рисунки, колажи. Има редица самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби. Нейни творби има в колекции в Добрич, Стара Загора, Чепеларе, Карлово, Русе, Пловдив, Варна, София, Испания, Сърбия, Русия, Румъния, САЩ. От 2018 г член на СБХ, секция графичен дизайн. От 1999 г., член и основател на дамски клуб „Инер Уил” Добрич, а от 2004 г. е член на дамски клуб „Майчина грижа”, гр. Добрич.

c