Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Настимир Ананиев в Добрич: Трябва да има окрупняване на общините

Изнесена приемна проведе днес в Добрич Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в парламента, който участва в приемна за граждани със свои колеги от парламентарната група. В нея участваха и народните представители от ПП „Продължаваме промяната“ Йорданка Костадинова и Галина Събева.

„Идеята е да чуем максимално много граждани и различни институции, които идват,  свързани със законите, които минават през регионална комисия. Много от хората идват и с лични проблеми“, обясни Ананиев пред журналисти. Той има идея да се създадат граждански информационни центрове по ирландски модел, където всеки гражданин може да влезе, да разкаже какъв проблем има и да бъде консултиран по какъв начин да защити правата си и да се обясни по какъв начин работи държавната уредба.

Един от поставените в приемната днес проблеми са били нелегалните таксита в Добрич. „Свързан е  с местната работа на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и с общината. С поред мен тези две институции трябва да се грижат да няма такава нелегална дейност, защото това е нелоялна конкуренция към хората, които си плащат данъци и социални осигуровки“, каза Настимир Ананиев.

Граждани са се оплакали от състоянието на инфраструктурата в квартал „Рилци“, от това, че читалището там не може да се възползва от полагащите му се привилегии. Други са сигнализирали за много лошо състояние на улиците в квартал „Запад“. Имало е и оплаквания от ВиК услугите – от  управлението на дружеството и от лошо качество на водата.

Земеделски производители са алармирали, че са засегнати от ковид кризата и от цялата ситуация, и са попитали дали държавата предвижда субсидии в сектора.

Настимир Ананиев посочи, че в резултат на срещите му по региони се налагат и други проблеми, които изискват законодателни промени. Затова счита, че се налагат спешни промени в закона за гражданската регистрация, които да спрат възможностите за измами от страна на юридически лица. Депутатът ще инициира създаването на работна група за нов Кодекс, който да обединява различните закони, касаещи устройството на територията. По думите му сегашната законова база дава възможност за много корупционни практики при прилагането на ЗУТ.

В отговор на въпроса дали се предвижда ново териториално деление на страната, Настимир Ананиев обясни, че счита, че трябва да има окрупняване на общините. Това се предполага според него и от резултатите от преброяването на населението. Той счита, че критериите при тези процеси трябва да са: население, финансово състояние на общината и икономическа активност в самата община. Според Ананиев окрупняването трябва да доведе до повишаване качеството на услугите, които се предлагат на гражданите.

c