Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

95 години от рождението на д-р Петър Станчев - Живот, отдаден на хората

Д-р Петър Станчев е роден на 6 март 1927 г. в  Добрич. Завършва медицина в Медицинския факултет към Софийски университет "Климент Охридски". През 1979 г. защитава дисертация на тема „Прогнозни фактори за ефективността  от лечението на алкохолно болните“. През трудовия си път преминава през всички етапи на лекарската професия. Създаването на Психодиспансера в Добрич и Болницата за алкохолно болни и наркомани в с. Карвуна са негово дело, делото на неговия живот. С Решение на Добрички окръжен съд от 2001 г., Център за психично здраве - Добрич,  носи името на основателя на диспансерната психиатрична помощ в града и областта - д-р Петър Станчев.

       Д-р Петър Станчев има регистриран личен архивен фонд в Държавен архив – Добрич. Документите са дарени през 2002 г. от неговата съпруга. Те са ценен принос за развитието на психиатрията в областта и за историята на Добруджа.

       Сред документите са: Биография; Ученически книжки; Студентска книжка и диплом за завършено висше образование; Статии, спомени и слова в негова памет; Сборник - стихове, авторски и преведени от д-р Петър Станчев; Негов сборник - есета "Ние сме народ, а не - мърша"; Статии на д-р Петър Станчев на здравна тематика; Дисертация "Прогнозни фактори за ефективността от лечението на алкохолно болните";  Съдебно - психиатрични експертизи от д-р Станчев за психичното състояние на определени лица; Снимки на д-р Станчев със съученици, приятели, колеги и др.

      Д-р Петър Станчев е човек и с активна гражданска позиция. Сред документите интерес представляват тези от творческата му дейност – есета и статии писани от него в годините на „прехода“. В тях разглежда проблеми от политическия, обществения и икономически живот на страната и региона.

      Д-р Петър Станчев умира на 1 дек. 1998 г. в Добрич. През целия си жизнен път той работи за доброто и благото на хората, доказал, че човешкият живот се измерва не с годините, а с делата оставени след себе си. Не напразно Център за психично здраве - Добрич, носи неговото име.

                                                                                   Деляна Фудулова

                                                                        Държавен архив - Добрич

c