Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

6 март - Европейския ден на логопедията

През 2004 година Европейска организация на логопедите определят датата 6 март за Европейски ден на логопедията. Идеята на организаторите е да се информира обществото за професията на логопеда, хората да се запознаят с комуникативните нарушения, отражението им върху общото здравословно състояние на човека, правата на лицата с комуникативни нарушения и начините, по които може да им се помогне.

Логопедията е наука, която изучава нарушенията на речта и езика, гласовите нарушения, нарушенията в гълтането – дисфагия (според най-новите тенденции) и разработва терапевтични методи за преодоляването им.

В България все още се използва терминът от гръцки произход „логопедия“, но в страните, където официален език е английски, отдавна се е наложила тенденцията да се използват описателни названия: „говорна патология“ (Австралия); „говорно-езикова патология“ (Канада); говорно-езикова терапия (Нова Зеландия); „говорна и езикова терапия“ (Великобритания) или „говорно-езикова патология“ (САЩ).

Комуникативните нарушения засягат говора - артикулация, интонация, темп, мелодика, и езика - фонетика, морфология, синтаксис, семантика. Проявяват се както импресивно, така и експресивно, включително и при четене и писане, както и в невербалното изразяване, като жестове и мимики.

Нарушенията, обект на логопедична терапия са:

·         Артикулационни нарушения (дислалия)

·         Гласови разстройства (афония)

·         Абнормално забавяне или забързване на потока на речта (брадилалия, тахилалия)

·         Говорни нарушения при вродена цепнатина на небцето (ринолалия)

·         Разстройства вследствие на нарушена инервация на артикулационните органи (дизартрия)

·         Заекване и запъване

·         Езикови и говорни нарушения вследствие на увреди на централната нервна система (афазия, нарушения в езиковото развитие)

·         Нарушения, проявяващи се в писмената комуникация (дислексия, дисграфия)

В последните десетилетия в България се оформят два основни научни центъра, в които се развива логопедията – СУ „Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. 

c