Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Основно ремонтират фар Шабла за първи път за последните почти 40 години

Започна ремонтът на фар Шабла, първият за последните близо 40 години. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, за целта е сключен договор със специализирана фирма за ремонт на сградата и кулата на съоръжението.

Строителните дейности започнаха през декември.

Според Наньо Нанев, който има повече от 30 години стаж като фаропазач на фар Шабла, такъв ремонт не е извършван от 1983 г. Досега всички ремонтни дейности се ограничават върху това да се прави козметична шпатловка на появяващите се пукнатини и да се извършва външно боядисване. За тази цел са използвани алпинисти.

Основният ремонт е осигурен със строително скеле, като кулата на фара се обработва със специална минерална цветна мазилка (която не пропуска вода и влага), с цел да се запази досегашния му външен вид: червено-бели ивици. Предвидени са и дейности, които не се отнасят само до външния вид на фара. Ще бъдат подсилени основите на кулата. Изцяло ще бъдат подменени електрическата и водопроводната инсталация, в жилищното помещение ще бъдат построени баня и тоалетна (досега се ползва само външна тоалетна, „азиатски тип“). Специфичните прозорци ще имат нова дограма, която ще позволява периодично проветряване на вътрешността на кулата, за да бъдат избегнати всякакви възможности за възникване на мухъл или плесен.

Снимка: Владо Руменов

c