Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кукери, хамкане и Сирнишко хоро на Сирни Заговезни в Добрич

На 6 март, неделя, е Сирни Заговезни - Ден за прошка

Седем седмици преди Великден е празникът Сирни Заговезни, познат в народния календар като Сирница, Поклади, Прошка. Празник, запазен и до днес, дошъл да ни покаже мъдростта на българина, превърната в искрен и прост празничен ритуал – да простиш на себе си и на другите, за да пречистиш съвестта си и да прозреш, че любовта между хората е най-голямото и ценно притежание.

Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден. Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни. Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости!“ или „Прощавай!“, а отговорът е „Простено да ти е! Господ да прощава!“

Празникът е свързан с различни ритуали и традиции.  – кукерство, оруглюване, оратници, хамкане. В народния бит, на този ден млади и стари прескачат за здраве накладени огньове и прогонват зимата и злото. Влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролетта и възраждащата се природа.

Програма, 6 март:

- 15.30 ч. - кукерско шествие от началото на пешеходната зона на бул. „25 септември“ до Часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“;

- 16.00 ч. - възстановка на ритуали „Хамкане“, хвърляне на стрели, прескачане на огън, Сирнишко хоро, пред Часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“ с участието на ПФА „Добруджа“ и ПФТС „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов.

c