Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

НАЗ: Има устна забрана за износ на зърно, ще искаме оставката на министър Иванов

Зърнопроизводители искат оставката на министъра на земеделието Иван Иванов заради спрения според тях износ на зърно от страната и създадения хаос на пазара на зърнените култури. Има провалени сделки за износ, а кораби са блокирани на пристанищата.

Националната асоциация на зърнопроизводителите най-вероятно ще поиска оставката на министъра на земеделието Иван Иванов. Искането се обсъжда този предиобед на заседание на УС на организацията, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Той изтъкна, че министърът е предложил вчера по време на заседанието на земеделските министри от ЕС ако се наложи, за определено време да се спре износът на зърно към трети страни. „Другите министри говореха за съвсем различни неща – за политики, за създаване на условия за производство, за повече продукция, защото ще има дефицит заради войната в Украйна. Само нашият министър говори за ограничения на износа“, коментира Костадинов.

Още на 2 март НАЗ излезе с декларация, в която изказа несъгласие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и нелегално възпрепятстване на износа на зърно от страната.

По думите на Костадинов кораби стоят пълни на пристанищата, защото има устна забрана за износ на зърно от страната. „Няма заповед, няма решение на ЕС. На порт Варна един кораб е започнал да товари, след което зърното е върнато обратно в камионите. На порт Бургас не допуснаха кораб да бъде натоварен. Други плавателни средства стоят натоварени и не могат да отплават от два-три дни“, каза Костадинов.

Той съобщи още, че вече има провалени сделки за износ, има върнати пари и от няколко дни има хаос в търговията със зърно. Хаосът според него се дължи или на спекулативни действия в полза на определени фирми, или на некомпетентност на управляващите.

„Има много изтеглени от производители кредити със залог продукция. Има падежи, а търговия няма и ако има е съвсем слаба. Не знам как ще се преодолее този хаос. Пазарната търговия на зърно е нещо, което го градихме дълго, а с тези действия, с тази устна заповед се връщаме назад. Другите държави търсят начини и възможности за подпомагане на производството, а ние говорим за ограничения“, казва Костадинов.

На сайта на земеделското министерство на 2 март се съобщава, че аграрният министър е подчертал на срещата на министрите на ЕС, че с оглед на осигуряването на продоволствената сигурност на целия ЕС, при най-песимистичен вариант на развитие на ситуацията на пазарите, страната ни смята, че следва да се предприемат мерки за спиране на експорта за определен период от време на някои основни суровини от ЕС към трети страни (с изключение на Украйна), както е предвидено в член 5 от глава „Защитни мерки“ на Регламент № 479 от 2015 на ЕП и на Съвета относно общите правила за износ.

„Като отчитаме абсолютната непредвидимост на събитията, при изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация, съществува вероятност да предложим ЕС да активира други механизми, предвидени в Договора за функциониране на ЕС, като се има предвид чл. 36. Европейската комисия и държавите членки следва да положат максимални усилия за предотвратяване на спекула със селскостопански продукти, храни, торове и препарати, която е характерна в условията на война“, е заявил министър Иванов пред своите колеги.

Искането на оставката на министър Иванов се мотивира от НАЗ с неадекватни действия и създаване на хаос на пазара. В същото време от министерството заявиха, че България е обезпечена със зърно за две години напред.

Междувременно последните сделки с пшеница са били на цени от 530-540 лв. за тон, при 509 лв./тон към 16 февруари според последния анализ на МЗ.

В 13.30 часа днес ще се проведе Консултативен съвет по зърно. 

c