Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Министърът на туризма: Обсъждаме 40 лева помощ за хотелиери за настанен бежанец

Коментираме помощ за хотелиери в размер около 40 лева за настанен бежанец. В момента разглеждаме възможностите на държавата и бюджета, с какви средства горе-долу разполагаме. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Той е в морския град за среща с туристическия бранш от региона. Министърът посочи, че сумата е ориентировъчна.

"Трябва да сме икономични и в голяма степен пестеливи, защото, както украинците, които в момента бягат от войната, имаме и много български граждани, които едвам свързват двата края. Ние мислим за всички и ще вземем някакво справедливо решение", заяви министърът.

"Мисля, че от понеделник ще имаме пълна възможност да започнем да координираме процеса", заяви Проданов. 

Украинските граждани, които смятат да работят у нас, да получават работна виза по облекчени процедури се обсъжда от държавата ни, каза министърът. По думите му това се обсъжда не само у нас, но и на европейско ниво. Проданов съобщи, че всички украински граждани, които желаят да работят в съответната икономика, ще им бъдат издавани работни визи по облекчен начин.

"На този фон очаквам сезонът да е изключително слаб. Съгласете се, че не може в зона, в която в морето има военни кораби, ние да се чувстваме спокойно и някой да предпочита България за своята почивка. Надявам се това безумие час по-скоро да свърши, нещата да се успокоят и да имаме един добър сезон. Тъкмо излязохме от ковид кризата, която от две години ни беше обсебила. Дай боже да нямаме повече такива сериозни вълни. Ако се успокои ситуацията в Украйна, съм оптимист, че сезонът ще бъде сравнително добър", добави министърът.

Източник: БТА

c