Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

EU благини: Вече и бърз Ковид тест позволява сдобиване със "зелен сертификат" за пътуване

Вече европейците, преболедували COVID-19, с доказан отрицателен бърз антигенен тест, могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) формат на Европейски цифров COVID сертификат, информираха от Министерство на здравеопазването.

Оттам припомнят, че на 22 февруари Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест.

ВАЖНО: Промяната позволява и на лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19, да се възползват от възможността.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

От МЗ припомнят, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат.

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

c