Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

АЯР: В момента няма повишени нива на радиацията в България, не е необходим прием на йодни таблетки

В условията на активни военни действия, от Агенцията за ядреното регулиране провеждат регулярна среща, посветена на работата на АЯР и случващото се в Украйна.

Няма изменение в радиационната обстановка, няма засегнати сгради на реакторните обстановки. Системите за безопасност работят и са в готовност.

Актуално състоянието на блоковете в АЕЦ. Цанко Бачийски - председател на агенцията за ядрено регулиране, по време на пресконференция на Агенцията за ядрено регулиране:

  • Блок 1 е спрян за планов ремонт преди военните действия.
  • 2-ри и 3-ти са спрени в резултат на среднощната атака.
  • 4 – продължава да работи на понижена мощност.
  • 5 и 6 не работят

"Ние също сме притеснени от това, което се случва, но категорично заявявам, че следя ситуацията и няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани. Радиационната обстановка в България е нормална. От началото на военните действия не се наблюдава никакво изменение на гама тона у нас", добави още Бачийски.

Съобщението на украинския регулатор е, че  Запорожката атомна централа е под контрол на руските въоръжени сили, но регулаторите се грижат за безопасността.

„Украинските регулатори си вършат добре работата и непрестанно дават информация към нашите органи. В тази ситуация няма непосредствена опасност от радиация. В България също е нормалн , но това не означава, че не се притесняваме. Атакуването на ядрени блокове е сериозно нарушение на международни договори. Още в неделя реагира групата на западноевропейските ядрени регулатори и излязохме с декларация, че украинския регулаторен орган трябва да продължи да изпълнява функциите си по безопасност и радиационна защита“, коментира Качински.

Той допълни, че е имало реакцията и на МААЕ, която определя като недопустимо атакуването на ядрени съоръжения.

"Категорично искам да заявя, че към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод. Доц. Джунова обясни защо и кога това следва да се прави. Ако има такава необходимост – всички ще бъдат уведомени чрез системата на ранно предупреждение, БНТ и БНР."

c