Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Седем души загинаха при катастрофа на хеликоптер в Румъния, недалеч от област Добрич

Седем души са загинали, след като румънски спасителен хеликоптер катастрофира в сряда вечер, съобщи говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину, цитиран от Ройтерс.

Хеликоптерът е бил изплатен на издирвателна мисия, след като военен изтребител МиГ-21 е изчезнал от радарите.

Загинали са всичките седем военнослужещи на борда на хеликоптера IAR 330 "Пума". Преди катастрофата пилотът е съобщил за неблагоприятни атмосферни условия и е получил нареждане да се върне в базата.

Самолетът МИГ 21 Lancer е излетял от авиобаза „Михаил Когълничану“ край Констанца в 19:50 часа и е загуби връзка с контролната кула в 20:00 часа. Три минути по-късно той е изчезнал от радарите в район близо до село Коджалак в Добруджа, според съобщение за пресата, издадено от румънското министерство на отбраната. МИГ-ът или неговият пилот все още не са намерени, съобщава romania-inside.

Хеликоптерът IAR 330-Puma е излетял от същата авиобаза в 20:21 ч., за да търси изчезналия МИГ и изчезна от радара в 20:44 ч. Той се е разбил на около 11 километра от авиобазата, след като пилотът е съобщил за неблагоприятни метеорологични условия и му е било наредено да се върне в базата, съобщи Министерството на отбраната във второ прессъобщение. От там информират, че членовете на екипажа на хеликоптера IAR 330-Puma, по време на мисия за търсене и спасяване на самолета МиГ 21 LanceR, са намерени мъртви в района на Гура Добругей, на около 11 км от летището.

Трагедията се случва на фона на увеличените мисии на въздушната полиция в Румъния след руската инвазия в Украйна. Няколко държави от НАТО изпратиха повече изтребители за участие в подобни мисии в Румъния.

Членовете на екипажа на хеликоптера IAR 330-Puma, по време на мисия за търсене и спасяване на самолета МиГ 21 LanceR, бяха намерени мъртви в района на Гура Добругей, на около 11 км от летището.

"Изразявам своите най-искрени съболезнования и пълно съчувствие за загубата на седем войници от военновъздушната база "Михаил Когълничану", каза румънският президент Клаус Йоханис.

Засега съдбата на изчезналия изтребител остава неизвестна.

c