Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Премиерният филм "Ботев" тръгва в киното в Добрич от днес

От днес на екрана на киноклуб „Икар“ в Добрич, както и по кината в цялата страна, тръгва премиерният български филм „Ботев“. Филмът е режисиран от Максим Генчев, а ролята на Христо Ботев е поверена на актьора Деян Жеков. Лентата проследява революционното дело на поета публицист и събитията от 1876 г.

Той е заснет за повече от 2 години и благодарение на даренията на 1500 доброволци. За първата прожекция жители на Калофер минаха на шествие по бул. „Витоша“ с гайди и тъпани.

Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план на освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

Режисьор на лентата е Максим Генчев, сценарий - Максим Генчев и Десислава Ковачева, оператор е Христо Генков, художник Димитър Воденичаров, а композитор - Добромир Кисьов.

Продуцент е Десислава Ковачева ("Дема филм"), а копродуцент – Българската национална телевизия.

В ролите зрителите ще видят Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев.

Премиерната прожекция в Добрич е тази вечер от 18:15 ч. В киноклуб „Икар“ филмът "Ботев" ще има по две прожекции на ден.  

https://youtu.be/MxzlxA7Sd8g
c