Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Няма истерия по бензиностанциите в Добрич, вижте цените на горивата днес

Няма опашки по бензиностанции в Добрич, каквито се появиха на други места в страната, видя репортер на Про Нюз Добрич.

Проверка на различни обекти в града днес показа, че цената на бензина А95Н варира от 2,65 лв./л до 2,82 лв./л. Дизелът може да се намери на цени от 2,71 лв./л до 2,84 лв./л.

На някои бензиностанции, като  Бенита по ул. „Отец Паисий“ например увеличението на бензина и дизела спрямо вчера е с почти 20 стотинки. Лек спад има в цените на бензиностанции Еко – с около 10 стотинки, но отново има цени над 3 лева за литър Diesel Double Filtered е 3,11 лв./л, а цената на бензина EKO Racing 100 е 3,09 лв./л. 

Според сайта fuelo.net цените на бензиностанции Шел днес са се увеличили с 5 до 9 стотинки за литър, OMW вдигна цените си с 13 до 17 стотинки. Днес горивата на Petrol също са поскъпнали, като цената на бензин А95 е скочила с 23 ст. до 2,95 лв./л,   Diesel Green Force поскъпна с 17 ст. до 3,23 лв./л, а  Diesel Pro Force поскъпна с 19 ст. до 2,95 лв./л.

Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, "Лукойл" - България, уверява, че всичко е под контрол. Това увериха представители на Българската петролна и газова асоциация, след като вчера това обяви и енергийният министър Александър Николов пред депутатите от ресорната комисия. В сряда вечер имаше големи опашки на бензиностанциите, като снимки и коментари във "Фейсбук" показаха, че се пълнят не само резервоарите на автомобилите, но и съдове.

От "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" увериха, че нямат основания опасенията, че петрол и горива няма да има.

С коментар във "Фейсбук" премиерът Кирил Петков обяви, че няма причини за паника, и обяви, че ще поиска Комисията за защита на конкуренцията да провери за нередности на пазара.

Цените са устойчиво под 3 лева. Да, има 2.70-2.80, има цени близо до 2.90, но в никакъв случай цената от 3 лева не е масова, заяви Живодар Терзиев, , председател на Българската петролна и газова асоциация, цитиран от „Дневник“.

"Пеша няма да ходим. Рафинерията е натоварена доволно добре. Производството върви. Складовете са пълни", каза той. По-големите складове в страната днес ще отворят извънредно, уточни председателят на Българската петролна и газова асоциация и призова да се внимава с презапасяването заради пожарната безопасност.

Колегата му Светослав Бенчев обяви пред "Нова телевизия", че на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева. "Към момента няма никакви условия за шоково поскъпване", заяви Бенчев. Уточни, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било "само с няколко стотинки", а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят на горе.

"Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране", каза Бенчев.

c