Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич чества 3 март – Националния празник на Република България

Честването на 144 години от Освобождението на България от османско владичество в Добрич ще започне от 9.00 часа в Храм „Св. Георги”, където ще бъде отслужена панихида от добрички духовници в памет на героите на Освобождението на България. Празничен водосвет ще благослови добруджанци за здраве и благополучие.

За поредна година на националния празник на България Община Добрич ще проведе празнично шествие, което ще тръгне в 9.30 часа от храм „Свети Георги“ и ще стигне до мястото на тържествения ритуал – мемориалния комплекс „Хан Аспарух“. То е наречено  „Първите“, защото ще бъде предвождано от портретите на  видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение. То ще бъде водено от ученици на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ град Добрич

В 10.00 ч. на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще започнат поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Европейския съюз и знамето на град Добрич. В церемонията ще участват Военно-морските сили и актьорът Янко Лозанов.

Празничният концерт ще започне в 12.00 ч. на площад „Свобода“. В него ще участват изпълнителите от професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Иван Иванов, музикален ръководител Живко Желев.

От 10.00 ч. до 14.00 ч. на площад „Свобода“ ще се състои караул на паметта с ученици от СУ „Любен Каравелов“.

Ден на отворени врати е обявен днес във всички обекти на Регионалния исторически музей. Свободно ще е посещението във Военното гробище-музей от 09.00 ч. до 16.00 ч., от 9.00 ч. до 18.00 ч. отворени ще бъдат Регионален исторически музей – Добрич: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология, а от 11.00 до 17.00 ч. - Художествената галерия.

През целия ден признателните потомци се приканват да поднесат цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген. – лейтенант Цимерман), Добротица, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците – Военно гробище музей, паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

c