Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Деца от Добрич записаха клип с изпълнение на песента за Райна Попгеоргиева

11-годишният Георги Неделчев, ученик от основно училище „Хан Аспарух“ в Добрич, записа пореден видеоклип. Новото му изпълнение е в дует с Карина Гатева, на 6 години от детска градина „Слънчице“.

Двамата изпълняват песента за Райна Попгеоргиева „Кой уши байряка?“

С видеото те искат да поздравят всички българи за Националния празник 3 март.

Преди година Георги записа първия си клип, на който изпълнява красивата добруджанска песен „Мило ми е, мамо“, а видеото е записано в „Стария Добрич“ и Етнографската къща. Поводът бе рождения ден на неговия дядо.

10-годишен от Добрич записа клип по случай рождения ден на дядо си

Райна Футекова е само на 20 години, главна учителка в девическото училище в Панагюрище, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето на Априлското въстание. Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев -  Баненеца по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и две букви — „П“ и „О“ (за „Панагюрски окръг“). На 22 април — деня на освещаването му — Райна Футекова му пришива приготвени през нощта пискюли. Знамето има две лица и е поръбено със сърмена ивица. Освещава се от свещеници от града и околните села.  

 За честването на 25-годишнината от Априлското въстание Райна Княгиня ушива три нови знамена — копия на оригиналното. Запазени са само две от тях - във Военноисторическия музей в София и в родната ѝ къща в Панагюрище, третото копие изгаря по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Николай Кауфман документира песента за нея през 1954 г. и този вариант е най-близък до оригинала. По-късно е редактиран, като езикът е допълнително фолклоризиран, доближен е до народното песенно творчество. Твърди се, че песента е  градски шлагер, тиражиран с първите грамофони. В “Кой уши байрака” тупти общият ритъм на балканските народи

c