Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Всичко, което трябва да знаем за прахосмукачките робот

Петък. Ден за работа от вкъщи. Освен писането за днес в списъка със задачи фигурират и почистване, както и още няколко неща. Добре, че е Бърта (добрата стара прахосмукачка робот), която да се разходи из къщата и да почисти, докато аз се отдам на писане.  

Когато говорим за роботи, можете да срещнете най-разнообразни мнения - от пълна убеденост, че това е бъдещето, до смразяващи прогнози за апокалипсис тип Терминатор. Що се отнася обаче конкретно до прахосмукачките робот, отношението към тях е по-скоро еднозначно. Те са все по-ценени и предпочитани от все повече хора. 

Прахосмукачките робот са все по-предпочитани

Когато се появиха на пазара, и на тях се гледаше с известна доза недоверие. В крайна сметка обаче мнозина се убедиха, че благодарение на тях човек може да спести време и усилия. По този начин прахосмукачките робот се превръщат в едно голямо удобство за съвременния дом или офис.  

Какво трябва да знаем за прахосмукачките робот?

За да може да се възползваме от помощта им възможно най-дълго, трябва да знаем как да ги поддържаме в добра форма. Добрата новина е, че поддръжката не е сложна и не отнема много време. 

Смяна на батерия

Можете да смените сами батерията на вашата прахосмукачка в домашни условия, ако се налага. Само трябва да махнете долния капак, който обикновено се държи на няколко винтчета и ще получите достъп до батерията.  

Признаци, че батерията ви е за смяна:  

  • Не може да издържи едно пълно почистване  
  • Зарежда се много дълго време  
  • Зарежда се прекалено кратко време  

Всички тези проблеми могат да се дължат на нормално износване, неправилна експлоатация или дефект в батерията. В тези случаи ви препоръчваме да си закупите нова батерия за прахосмукачка.   

За да си осигурите по-дълъг живот на батерията, е добре да:   

  • Използвате прахосмукачката често - от една страна по тази начин тя почиства по-ефективно, а от друга зареждането и изразходването на батерията спомагат да се удължи нейния живот.   
  • Не я оставяте дълго време без заряд - ако батерията стои дълго време без заряд, рискувате да не можете да я заредите отново 

Живот

С правилната поддръжка, прахосмукачката ви робот може да ви служи вярно над 10 години.  

Правилната поддръжка на уреда включва: 

  • почистване - след всеки цикъл на почистване на дома е добре да изхвърляте контейнера, а веднъж в месеца отделете повече време за основна поддръжка на прахосмукачката - смяна на филтри и почистване на сензори  

Зареждане

Добре е да използвате оригинална докинг станция за зареждане на уреда, тъй като той се захранва безжично. Дори и да изберете подобна на вашата зарядна станция, е възможно тя да не прави добър контакт и батерията да не се зарежда правилно.  

Съхранение

Помислете къде може да разположите зарядната станция на вашата прахосмукачка робот, така че тя да бъде далече от пряка слънчева светлина и от източници на топлина. Високите температури оказват негативно влияние, както върху батерията, така и върху други компоненти на прахосмукачката.  

Марки и модели

През последните години се появиха множество различни марки и модели в много широк ценови диапазон. Въпреки това водещи все още остават пионерите от iRobot, както и добре познатите марки Dyson и Xiaomi. Повечето модели на тези марки са със сменяеми батерии, които се сменят на няколко години. Добра новина е, че батерии за прахосмукачки iRobot, Xiaomi, Dyson и други са вече широкоразпространени и на достъпни цени.  

Заслужава ли си?

Отговорът на този въпрос винаги е бил субективен. Повечето потребители се притесняват от това, че прахосмукачките робот не са толкова мощни, в сравнение със старите прахосмукачки с кабел. Но те имат редица други предимства - например допълнителните четки могат да съберат боклука от трудно достъпни места, по-скъпите модели имат сензор, с който се ориентират върху каква повърхност почистват и по този начин правят почистването по-ефективно. И разбира се няма как да не изтъкнем очевидното предимство - спестяват време. За времето, в което написах този текст прахосмукачка изчисти, а на мен ми остава да се оправя и да изляза.  

c