Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Татяна от Измайл: Събрахме, каквото можахме и избягахме. Семейства се разделят, ужасно е

Десет украински граждани – жени и деца, пристигнаха в Добрич тази нощ след 17-часово пътуване от град Измайл. Това стана със съдействието на Община Добрич, която изпрати два микробуса на границата, за да бъдат транспортирани и настанени бягащите от войната.

Татяна живее в Измайл. Тя разказа пред Про Нюз Добрич, че вчера рано сутринта в село Лощиновка, което е на около 10 минути път от Измайл, хората са чули два взрива. Както става ясно, било е бомбардирано военно поделение там. Ракетен удар е имало и по друго близко село.

„Целият град се събуди изплашен. Взехме децата и избягахме. Мислехме, че до нашия град няма да стигне войната, но и това се случи. В самия Измайл не е имало взривове, но хората се евакуират“, свидетелства Татяна.

Тя разказва, че нейната майка, сестра й и племенника й са в Киев и стоят в бомбоубежище. Те не успели да избягат и вече не могат да излязат от района на Киев. Баща й останал в Измайл, не напуснал дома си.

„Семейства се разделят, това е ужасно. Хората се разбягаха - кой в Румъния, кой в България, кой в Молдова. И ние избягахме, събрахме каквото можахме и тръгнахме. Търсим се по интернет, за да се уверим, че нашите близки са добре“, споделя Татяна. Тя изказва огромна благодарността за помощта, получена в Добрич и споделя, че вече се чувстват спокойни.

Тя е пристигнала в Добрич с децата си - син на 5 години и дъщеря на 12 години. Заедно са с нейна приятелка, която също е с дете. Двете жени и трите деца са настанени в апартамент на строителен предприемач, който е предоставен абсолютно безвъзмездно. Оставалите 5 души, пристигнали тази нощ, са отседнали при техни приятели в Добрич.

Ръководителят на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов, който съдейства за настаняването на бежанците, съобщи, че още на 25 февруари са устроени 11 души от село Каменка, Измайлска област, сред които неговият ученик Саша - ръководител на ансамбъл „Радуга“ в Каменка, както и директорката на българското училище Марина. От Ротари клуб са събрали средства за изхранването им.

По думите на Татяна, от село Лощиновка, в което живеят около 3-4 хиляди човека, всички цивилни са се евакуирали.

Селата Бановка, Каменка и Лощиновка са в района на Измайл, област Одеса, където има много бесарабски българи. В Лощиновка преди години беше възстановена българската православна църква „Св. Троица“ със съдействието на „Екострой“ Добрич и с огромната заслуга на директора на компанията Михаил Стоев. Приятелските контакти между Община Добричка и Каменка и Бановка пък датират от десетилетия. 

c