Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Хотелиер от Балчик: Потокът от бежанци от Украйна ще се засилва

Досега никой не е казал, че ще ни плаща разходите, които правим за бежанците от Украйна, приютени в хотелите ни. Това каза за Про Нюз Добрич собственикът на хотел „Хелиос” в Балчик Симеон Господинов. Той обясни, че сам ще си плати консумативите, назначил е шестима души на работа допълнително, на които също ще дължи заплати. Въобще не е имал намерение да отваря, хотелът е бил в ремонт.

Господинов разказа, че получава много голяма помощ от обикновените хора и от организации от Балчик, а вече и от околността, от Българския Червен кръст. Подкрепа му оказват и местни общности на германци и англичани. Всички те плащат част от доставките на храна, които пристигат в хотела. Голяма помощ получава и от производители на хляб, биксвити и други хранителни продукти.

Собствениците на четири хотела, в които сме приютили бежанци, създадохме нещо като координационен щаб, сподели Симеон Господинов. Това са хотелите „Хелиос”, „Лотос”, „Самара” и „Лайтхаус”. Целта на собствениците е да координират действията си. В момента в хотел „Хелиос” са настанени около 100 бежанци от Украйна, децата са около 30 процента. Според Господинов в четирите хотела приютените са общо около 200 души.

Тези хора ще продължат да идват и мисля, че се засилва потокът от емигранти, каза Симеон Господинов. От Координационния щаб към Областна управа са казали на хотелиерите да спрат да приемат бежанци и че от там ще търсят варианти за настаняването им.

„Не зная с какви възможности разполагат. Но сведенията, които получавам от разговорите с пристигащите при нас хора, са, че ще се увеличи значително броят на хората, които пътуват насам”, каза управителят на хотел „Хилеос”.

Снимката е илюстративна

c