Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Каварна служители на МВР излизат на протест с искане за достойно заплащане

Мълчалив протест-шествие под надслов "За достойно заплащане" ще се проведе в Каварна на 4 март от 18,30 часа пред сградата на полицейското управление, съобщи за Про Нюз Добрич Цонко Цонков – председател на СД „164 РУ-Каварна“, част от синдикалната федерация на служителите на МВР.

Това е поредния протест, в който служителите на МВР от региона участват и е продължение на предшестващите – във Варна и в София.

„Основните ни искания са да започнат реални реформи в МВР, а не „на парче“. Второ – за повишаване на основното възнаграждение на служителите. Преди две години на много държавни институции за работа на първа линия заплатите бяха увеличени с 30%, а нашите само с 15%. Искаме този дисбаланс да бъде компенсиран“, каза Цонков.

Той заяви, че не желаят да не се налага всяка година да излизат на протести, за да отстояват увеличение на заплатите си, тъй като това води до напрежение сред колегите.

„Искаме основната работна заплата в МВР да бъде обвързана с минималната работна заплата или със средната. Считаме, че това ще реши всички проблеми“, каза председателят на синдикалното дружество.

По думите му проблемът с картите за фитнес при тях не е на дневен ред. „Има колеги, които поддържат форма, има колеги, които са на възраст. Смятам, че такова изискване е излишно, особено при нас в малките градове. Ние всяка година покриваме нормативите“, добави той.

На протеста в София са участвали 20 представители на дружеството, тъй като много са били на смяна и няма как всички да се включат предвид голямото разстояние. Очаква сега да са много повече протестиращи. Дружество наброява е 71 души, като в него участват служителите на полицейските управления в Каварна, Шабла и Балчик, пожарните в Шабла, Каварна и Тервел.

c