Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Парламентът освободи Стефан Янев, Драгомир Заков е новият военен министър

Със 184  гласа "за",  без "против" и 33 "въздържал се" парламентът освободи Стефан Янев като министър на отбраната.

На негово място бе избран Драгомир Заков.

След гласуването новият военен министър положи клетва пред Народното събрание.

Посланик Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. С тези думи премиерът Кирил Петков представи номинацията за нов военен министър пред парламента. Накратко той съобщи и биографията на Драгомир Заков, който е предложен да оглави Министерството на отбраната, след като досегашният министър Стефан Янев бе освободен с решение на правителството.

Петков отбеляза, че в последните години Заков е работил за налагане и утвърждаване на системен подход за вземане на решения в системата на отбраната, както и за повишаването на противодействието на дезинформацията. Той подчерта солидния опит, който номинираният за министър има. 

Пред депутатите премиерът посочи и мотивите, довели до оставката на министър Янев. Петков каза, че "никой министър няма право" да прави своя външна политика. Той беше категоричен, че в настоящата ситуация не приема снишаването на България. Никой министър не е залог на стабилността на правителството, смята още Петков. 

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев заради изказванията му относно конфликта Русия – Украйна. Министерският съвет прие освобождаването на военния министър на извънредно заседание в понеделник. Първоначално се смяташе, че Тодор Тагарев ще застане начело на Министерството на отбраната. В последния момент обаче премиерът обяви, че новият министър ще е Драгомир Заков, постоянен представител на България в НАТО.

Източник: БТА

c