Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Премиерът категоричен - ще поиска оставката на военния министър

На извънредното заседание на Министерски съвет днес ще се обсъди и ядрената заплаха, която Путин отправи вчера – това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнориран, заяви министър-председателят

Премиерът Кирил Петков даде изявление пред медиите от Министерския съвет. Днес свиквам извънредно заседание на МС с три основни точки, заяви премиерът. Това са:
Как да стане успешното извозване на 140 българи от Киев, имаме прозорец, който трябва да използваме.
Ядрената заплаха, която Путин отправи вчера - това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнориран
Премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на военния министър Стефан Янев. Предложението ще бъде обсъдено днес на извънреден Министерски съвет. Министър-председателят посочи, че ще настоява оставката да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

Петков обясни и причините за това да поиска оставката на Янев: „Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Второ - никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето - мой военен министър не може да използва думичката „операция”, вместо „война”, категорично заяви премиерът.

В неделя Янев написа във Facebook, че няма да подаде сам оставка. И уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа. Критиките към военния министър започнаха след негови думи за военните действия на Русия в Украйна.

източник: NOVA

c