Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Обрат на 180°: МОН отменя "зеления сертификат" пет седмици след като го въведе

От 1 март (вторник) отпада изискването за представяне на „зелен сертификат“ при влизане в сградите на Министерството на образованието и науката /МОН/. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков отмени своята заповед, според която от 24 януари т.г. до днес достъпът за служители и външни лица беше възможен само срещу валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

От МОН припомнят, че от ограничителната мярка бяха изключени децата и гражданите, които идваха само до приемната на Министерстово, за да подават документи.

Аргументите

Облекчаването на противоепидемичните мерки в образователното министерство е продиктувано от подобряването на епидемичната ситуацията в страната. Анализите на здравните власти от последните седмици показват намаляване както на общата заболяемост, така и на броя настанени в болнични заведения и на заетите интензивни легла. 

Запазва се изиакването за спазване останалите противоепидемични мерки:

  • в сградите няма да бъдат допускани служители и лица, които проявяват симптоми като повишена температура, кашлица, задух и др.
  • ще се извършва редовно проветряване и дезинфекция на помещенията
  • в общите части служителите трябва да носят защитна маска за лице и да спазват физическа дистанция

c