Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

10-годишна от Добрич посреща украински деца на ГКПП Дуранкулак

10-годишно момиче от Добрич посреща на ГКПП Дуранкулак деца от Украйна, които идват у нас, за да се спасят от войната в родината си.

„Тръгнахме към границата много инцидентно. Както гледахме новините, я попитахме дали иска да помогне на деца и тя много се въодушеви“, сподели бабата на четвъртокласничката Румяна Станкова. Напазарували в магазина. „През целия път питаше дали сме стигнали Дуранкулак. Беше много притеснена на какъв език ще говори с тези деца. Но си говориха на техния детски език на невинността“, разказа бабата пред Про Нюз Добрич.

Нашето семейство не разбира от политика. Искахме да дадем урок по човечност на Ванеса, която раздаде сокове и бисквити на украински деца, сподели тя.

Разтърсил я разказът на една украинка.

„Разговаряхме с две украински гражданки, които пътуваха с кемпер с дечицата си – от 6 до 10 години. Бяхме потресени. Мъжете им останали в Украйна, където охраняват летище. Толкова бяхме развълнувани, че не ги попитахме от кой град са, а само  накъде отиват, ако с нещо можем да помогнем. Оказа се, че имат близки в Измир. Като си помисля, че това са още 1000 километра. Лицата им бяха съсипани, изморени. Едната жена, когато каза, че съпругът й е останал да охранява летището, сълзите й потекоха. Каза: „Моля се на Бог само да се срещнем някога живи“, разказа през сълзи Румяна.

„Не се занимавам с политика, не съм компетентна да коментирам действията на този или онзи, но сълзите в детските очи, в очите на тези две жени, ме разтърсиха“, каза Румяна Станкова.

Следващия уикенд тя и внучката й отново ще са на граничния пунк.

c