Водещи новини - дясно Крими Общество

Службите въвеждат филтър срещу кибератаки в България, хиляди адреси са блокирани

Министерство на електронното управление предприема мерки срещу ескалацията на хибридни кибератаки, гарантиращи сигурността на Националните електронни системи в България.

С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки, експерти от Министерство на електронното управление, съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи.

По реда на Закона за киберсигурност, по електронен път, са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.

Взимат се комплексни мерки за защита на критичните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

източник: Правителствена пресслужба

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.