Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С бурен вятър и валежи от тази нощ "Бианка" нахлува над област Добрич

За 27.02.2022 г. НИМХ издава предупреждение за значителни валежи и силен вятър.

През следващите 48 часа под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон „Бианка“ у нас ще се създаде валежна обстановка. Очакват се значителни валежи, които бързо почти навсякъде ще преминат в сняг. Ще се образува и снежна покривка.

По проходите и в Североизточна България ще има снежни виелици и ще се образуват преспи. В по-голямата част от страната предупреждението е от първа степен (жълт код), а за областите: Смолян, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, София област, Ловеч и Габрово - от втора степен (оранжев код). Очакват се значителни валежи със сумарни количества 20-35 mm, а в Предбалкана и Рило-Родопската област - до 40-60 mm. Най-слаби ще са валежите по поречието на Дунав до 10 mm.  Валежите продължават и през нощта срещу понеделник.

Днес вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. Започналите от югозапад валежи от дъжд бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан. Максималните температури ще са от 2°-3° по високите полета в Западна България до 8° в югоизточните райони. През нощта срещу понеделник валежите в страната ще продължат, вече почти навсякъде от сняг, значителни в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Там ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и образуване на преспи.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 8°.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

карта / НИМХ

За област Добрич

През тази нощ започват валежи от дъжд, които през нощта срещу 28 февруари ще преминат в сняг. Ще духа силен североизточен вятър и ще има снежни виелици. Сумарно количество на валежите в по-голямата част от областта се очаква да е около 20 mm.

В района на Северното Черноморие ще има усилване на вятъра от североизток (12-17 m/s), пориви до 20 m/s (6-7, пориви 8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще е до 3-4 бала.

За 28.02.2022 г. остава предупреждението от първа степен (жълт код) за Източна България. 

За района на Северното Черноморие: На 28 февруари ще има усилване на вятъра от север-северозапад (12-17 m/s), пориви 20-24 m/s (6-7, пориви 8-9 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще се усили до 4-5 бала, на юг от нос Калиакра 3-4.

4-дневна прогноза за област Добрич / таблица НИМХ

 

c