Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Расте броят на погребенията в Добрич, през 2021 година са над 1 600

В  Гробищния парк на Добрич /който включва и този в кв. „Рилци”/ отчитаме ръст на погребенията през 2021 година спрямо предходната. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Общинско предприятие „Обреден дом” Румяна Маринова. По думите й увеличението е от три-четири години назад във времето.

Потърсихме я за коментар по повод информация от наши читатели, че има дни, в които няма свободни часове за погребение и се налага да се чака.

В Гробищния парк на Добрич е създадена организация да бъдат обслужени всички заявени погребения в сравнително най-кратки срокове, каза директорът на Обредния дом. Тя обясни, че изключения са дни, в които има пренатоварване и се отлагат за следващи съществуващи часове.

Данните сочат, че ако от 2017 до 2019 година погребенията са варирали между 1 100 и 1 200, през 2020 година са 1 391. През изминалата 2021-ва техният брой в двата гробищни парка е 1 689. По думите на Маринова тенденцията продължава и през януари и до момента през февруари. Тя предполага, че увеличението се дължи на световната пандемия от COVID-19. Нейни анализи от години назад показвали, че от 2010 година – откакто общинското предприятие управлява гробищните паркове, до около 2017 година погребенията са били около 1 000-1 100. След което има увеличение с по около 100 на година до броя, който е през 2021-ва.

През последната година 320 от погребенията са на лица, които са били носители на COVID-19. Те се извършват при спазването на всички изисквания и указания на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във връзка със спазване на Наредба №2 на Министерството на здравеопазването. Починалите се транспортират и погребват в затворени ковчези, много ограничен е броят на близките, които ги изпращат в последния им път. Спазват се санитарни мерки за предпазване здравето на работещите и обслужващите тези лица. Маринова обясни, че става дума за защитни облекла, всякакъв вид екипировка на гробарите, дезинфекция на инструментите и помещенията, в която се налага понякога да се съхраняват трупове. Всичко, което ни е дало като указания РЗИ, се спазва без абсолютно никакви отклонения, посочи директорът на Обредния дом. 

c