Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Над 8700 лева събра благотворителен търг на БМЧК и Училището по изкуства в Добрич

43-километровата мартеница се превърна в символ на единството, обединявайки стотици хора от цялата област не само в направата ѝ, а и с участие в търг за благородна кауза в помощ на децата на Добрич

Близо 9000 лева събра училището по изкуства СУ "Свети Климент Охридски" в Добрич на благотворителен търг, проведен в партньорство с БМЧК. Организаторите са доброволци от Младежката червенокръстка организация, които са ученици в СУ „Св. Кл. Охридски“ и тази година са абитуриенти. Тази вечер на доброто събра техните виждания за благотворителност, съпричастност и човеколюбие. Те получиха подкрепата за тази благородна инициатива на родители, преподаватели, представители на бизнеса, ценители, които изпълниха концертната зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Събитие, организирано и осъществено с много стил, красота и изящество. Впечатляващо с благородната си кауза, прекрасно подбрани произведения на изкуството, умели водещи на търга и изящни музикални изпълнения. Вечер на сбъднати младежки мечти и емоции.

Целта му бе да се наберат средства за  закупуване на специализирана медицинска апаратура – ЕКГ Холтер, за нуждите на отделението по педиатрия към МБАЛ-Добрич. Стажант лекар Виктор Желев от Медицински университет – Варна обясни ползите и необходимостта от този апарат. ЕКГ холтерът е устройство, което записва електрическата дейност на сърцето, но го прави с много по-голяма продължителност от стандартната електрокардиограма. Пациентите, както и лекарите ще бъдат значително облагодетелствани от наличието на това устройство, защото ще се предостави възможността да се постави диагноза навреме и тя да е максимално точна. Пациентите допълнително ще бъдат облагодетелствани от това, че тази възможност ще им бъде предоставена тук, в добричката болница и няма да им се налага да я търсят в болници извън града, каза Виктор Желев.

Виктор Желев

На благотворителното събитие присъстваха директорът на болницата д-р Георги Желязков и началникът на отделението д-р Йовчо Йовчев.

Търгът бе воден от Стефка Василева - преподавател в училището, и Тодор Дралчев - председател на Училищното настоятелство.

Директорът Мария Димитрова сподели, че в училището има традиция за Коледа да се събират благотворително средства, които да се даряват за благотворителна кауза. След предложението на младите доброволци към БМЧК за подкрепа на тяхната инициатива, единодушно е решено те да бъдат дарени за каузата. Така СУ „Св. Климент Охридски“ стана най-крупният дарител на търга, като откупи срещу сумата от 900 лева картина на художничката Велина Христова, която е била част от екипа на учебното заведение. Така нейната творба ще остане в колекцията на училището.

Картината на Велина Христова

Учениците от 12 „а“ клас с класен ръководител Гергана Димитрова, който бяха в основаната на организацията на събитието, също се включиха и откупиха със събрани при дарителска акция средства Юбилейна книга „140 години БЧК“ с автограф и посвещение на акад. Христо Григоров – председател на БЧК. Издадена в ограничен тираж, с колекционерска стойност. Тя също ще остане за училището.

Юбилейна книга „140 години БЧК“

От продадените на търга предмети бяха събрани 7070 лева и 60 евро. Сред най-скъпо продадените беше картина маслени бои с разтопен восък, рисувана от дете с Детска церебрална парализа от Украйна, участвало в международен творчески конкурс. Откупилият я срещу сумата от 600 лева получи не само творбата, но и награда, която й е била присъдена. Картината „Летен аромат“ от Арзу Рами от 11 клас – масло върху платно, достигна при наддаването цена от 500 лева.

Картина маслени бои с разтопен восък, рисувана от дете с ДЦП от Украйна

Красива торта на Андреана Дженкова, бивша възпитаничка на училището, която сега сътворява сладкарски шедьоври, бе откупена за 400 лева и предоставена на децата, настанени в отделението по педиатрия. Друга торта с фолклорни мотиви, изработена от преподавателя в СУ „Св. Кл. Охридски“ Кремена Димитрова достигна същата цена, но тя бе дарена на учениците от 12 клас.

На търга се наддаваше още за картина „Поглед в теб“ с автор Явора Желева от 12 а клас – масло върху плато, „Искри от пролетта“, рисувана с пръсти от д- Галя Бодичева, композиция „Раковини“ с  автор София Йонкова, акварел. Изработеният с автентична руска техника – торцевание – портрет на Анри Дюнан, създател и идеолог на Международния комитет на БЧК, е изработен от децата от Центъра за обществена подкрепа и лично предоставен за търга от колекцията на д-р Артюн Еринозов. Ценителите наддаваха още за картината „Запечатано с любов към Балчик“ на художника  Христо Константинов, създателят на редица стенописи и настоящ преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“ и член на „Ателие 13“. В търга се предлагаше също духов инструмент, предоставен от секретаря на НЧ „Паисий Хилендарскик-1870“ в Балчик Веселин Павлов. 60-годишен инструмент, участвал в прегледи на представителните духови оркестри. Включени бяха също сет чанта от 20 век за полево хранене, както и облигации на БЧК – 20 златни лева от 1912 година, серия 09.982.

Александра Дралчева и Тошко Тачев

Акцент в търга бе наддаването за мартеницата с дължина от 43 432,74 м, с която през изминалата година доброволците на БМЧК – Добрич кандидатстваха да бъде вписана в книгата на рекордите Гинес.

С мартеница с дължина 43 км Добрич кандидатства за световен рекорд за Гинес

Александра Дралчева - областен координатор на Българския младежки Червен кръст в Добрич, която е инициаторът, коментира по този повод в профила си във фейсбук: „Когато преди една година решихме, че искаме да направим най-дългата мартеница в света, всичко изглеждаше като една невинна игра. Мечтаехме, това което направим да се продаде на търг и със събраните средства да финансираме смислена наша кауза. Датата 1.03.2021 година завинаги ще остане в сърцата на десетките доброволци на БМЧК Добрич, които под постоянен снеговалеж и рекордно ниски температури за началото на март, стояха часове наред под открито небе, за да превърнат мечтата си в реалност. 43-километровата ни мартеница се превърна в символ на единството, което постигнахме, обединявайки стотици хора от цялата област в направата ѝ, напук на здравната криза, която ни разделяше. Почти девет месеца по-късно, докосната от поредната история на дете, което има нужда от специализирано лечение в чужбина, и множеството истории на жители на град Добрич, които са принудени да търсят медицинска помощ във Варна, защото няма кой и с какво да им помогне тук, реших, че е крайно време да продадем на търг постигнатото през март, и да вложим средствата в медицинско оборудване, изцяло насочено към нуждите на педиатричното отделение на МБАЛ Добрич“.

Водещите Стефка Василева и Тодор Дралчев

Присъстващите дариха различни суми за мартеницата, но тя не смени собствениците си и остана при младите доброволци, тъй като историята не може да бъде откупена.

Тошко Тачев – доброволец на БМЧК. Представи униформа на отдельонен командир на Българския младежки червен кръст отпреди Втората световна война. Тази униформа е свързана със 160 доброволци на БМЧК, които на 18 септември 1940 година товарят един влаков ешелон с 8 вагона по указание на централното ръководство на БЧК след събитията, свързани с Крайовския договор, подписан между България и Румъния през 1940 година, съобщи д-р Артюн  Еринозов. Тошко Тачев дари за търга колекция от медали и значки, свързани с историята на БЧК.

Тошко Тачев – доброволец на БМЧК

Мартин Кръстев от Балчик, ученик в СУ „Св. Кл. Охридски“ Добрич, изпълни на пиано популярни творби от различни жанрове, но с авторски аранжименти. Той бе излъчен от младежите на БМЧК и представен за стипендиант на БЧК със стипендия в размер на 1000 лева, която се дава на млади хора, които са пример в нашето общество. Това съобщи д-р Еринозов, който връчи чека на Мартин. Младежът е един от 20-те притежатели на национална младежка награда през 2018 г., връчена от бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Инициатор на детския фестивал „Пясъчни творения“, който ще се проведе за седма година в партньорство с ДКИ „КЦ Двореца“. Мартин се занимавам с музика. Предстои да издаде авторски албум. През март ще излезе и клипът към авторската му песен.

Д-р Артюн Еринозов връчва чека на Мартин Кръстев

Равносметката от вечерта е: 1000 лева от банков превод, 510,06 лева от коледен благотворителен базар, организиран от доброволците на БМЧК, 7070 лева от благотворителния търг, както и 60 евро.

“Благодаря от името на болницата и на колегите от отделението по педиатрия. Бъдете здрави!” – с тези думи директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков се обърна към инициаторите, на домакините и на всички дарители, сторили добро за децата на Добрич.

Д-р Георги Желязков

Вечерта завърши с коктейл, кетъринга за който беше осигурен от Грифид – шефс и шефс готвачите Петър Йоргов, Милен Добрев, Иван Иванов, Даниел Тодоров, Йордан Петров и стажант шеф готвач Симона. Организаторите благодариха на фирмите, помогнали за благородното им дело - Grifid Hotels, Българска асоциация за кулинарна култура, „Метро кеш енд кери“, „Добруджански хляб“, „ПАТО“, Професионална гимназия по туризъм „Пейо К. Яворов“.

Според предварителните разчети, събраната по време на благотворителната вечер сума, ще е достатъчна за закупуването не на един, а на два ЕКГ Холтера. Остатъчната сума ще бъде дарена за подпомагане на хората, избягали от ужаса на войната в Украйна.

Екипът на БЧК-Добрич
Инициаторите от 12 "а" клас и класният им ръководител Гергана Димитрова
c