Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Първите евакуирани от Украйна влязоха през ГКПП Дуранкулак: Много сме благодарни на България

снимка: кадър NOVA

Думите на хората от първите два автобуса с евакуирани от Украйна: Видяхме всичко, събуждахме се със звуците на войната. Изключително сме благодарни на България.

В ранните часове на 26 февруари първите два автобуса с евакуирани български граждани от Украйна преминаха през ГКПП Дуранкулак и са вече на българска територия.

Нашите сънародници пристигат от Одеса. Заради натоварения трафик, третият автобус все още пътува. Други четири автобуса трябва да потеглят днес от Киев.

Пътуването беше нормално. Забавянето от графика дойде заради затрудненото преминаване през граница на Украйна заради натоварения трафик и мерките на граничните власти. Хората са добре. Радват се, че са в България, обясни шофьорът на първия от автобусите.

Много благодаря на екипа и служителите, много бързо ни докараха. Огромни благодарности на всички и на президента. Два дни седяхме на чантите си и се крихме в баните, имаше обстрел, много беше страшно. Звъняхме на няколко компании, но ни отказаха. Успяхме с тази. Искаме да си оправим документите. Консулството там ни отказа, разказа една от бесарабските българки Таня. Тя обясни, че в Украйна не е имала никаква помощ. Жената се опитва да спаси и сина си от войната, той бил в другия автобус.

От МВнР посочиха, че общо 60 души - сред които и украински граждани, пътуват с третия автобуса от Одеса, предаде кореспондент на NOVA.

Владимир Върбанов - заместник министърът на транспорта: Направихме много добра организация и всичко е осигурено. В петък около 15 часа два автобуса тръгнаха от сборния пункт пред Генералното консулство в Одеса. Поради ред причини причини пътуването им се забави - най-вече заради военната операция. В момента пътуват 4 автобуса, от които един двуетажен, към Киев, където се очаква да вземат около 250 души, които да бъдат върнати в България.

За всички граждани, които имат проблем с документите или са ги загубили, са осигурени временни такива.

Уплаха, страх, неприятни емоции преживяхме в Украйна, но слава богу вече сме у дома, коментира една от прибиращите се българки.

Хората се събуждаха с чаша кафе, а ние се събуждахме със звуците на бомби, сподели друга жена от автобуса.

c