Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Галин Господинов: Не само област Добрич, а цялата държава е готова за бежанска вълна

Ситуацията в областта е спокойна, няма място за притеснения, заяви областният управител Галин Господинов пред Про Нюз Добрич

„Във връзка с отправените въпроси, свързани с възможността за възникване на форсмажорни обстоятелства вследствие на военния конфликт между Украйна и Русия,   заявявам, че ситуацията в областта е напълно спокойна и няма място за притеснения от страна на гражданите“ - това отговори областният управител на Добрич Галин Господинов в отговор на въпроса на Про Нюз Добрич подготвя ли се областта да посрещне бежанска вълна от Украйна, предвид факта, че е най-близката в България, както по суша, така и по вода.

По отношение на организацията за приемане на хора, които напускат Украйна, областният управител заявява, че не само област Добрич, а и цялата ни държава е в готовност при нужда да посрещне бежанска вълна, ако има такава.

„Заявявам най-отговорно, че всички институции работят в посока за приемане на хора, които напускат мястото на конфликта. На държавно ниво са проведени разговори с частния сектор и страната ни има готовност да осигури подслон за тези, които изберат да дойдат в България“, посочва областният управител в отговор на запитването ни за това водени ли са вече разговори за осигуряване на база за настаняване на напускащите Украйна.

На въпроса ни има ли яснота дали за целта ще бъде осигурен финансов ресурс от държавния или европейски бюджет, което е важно за местните власти и туристическия бизнес, за да посрещнат напускащите Украйна Галин Господинов обясни, че на този етап не може да се коментира осигуряването на финансов ресурс. Ситуацията в точката на конфликта се мени и всички следим какво се случва.

c