Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Артистичният дом на Маестра Константина Петкова в Пчеларово търси новите си стопани

Артистичният  дом на Маестра Константина Петкова в генералтошеврското село Пчеларово, търси новите си стопани. Къщата, прочула се с богатия творчески живот, който кипи там, се намира в село Пчеларово, област Добрич. Именно в родното си село Маестрата намира начин за среща с изкуството във всичките му форми.

Малкото добруджанско селце става известно не само в България, но и по света. В дома й идват както културни деятели, така и посланици, културни дейци, близки и приятели от различни страни. А културните събития са безплатни за посетителите.

Константина Пекова очаква да се свържат с нея хора, които припознават себе си в този дом, неговата история и емоционалност.

Константина Петкова е родена в този дом на 19 ноември 1937 година. Пораснала е с любовта и уважението към литературата и културата, възпитани у нея от дядо ѝ Петко. Преди почти век самоукият интелектуалец поставя в дома си пиеси, написани от него. Чести гости са му били Йордан Йовков, Елин Пелин, Дора Габе, Ангел Каралийчев, та дори и цар Борис III (с който са били приятели) и княз Кирил. 

Константина Петкова е започнала своята кариера от Русенската опера. Завършила е оперно пеене в Държавна музикална консерватория “Санта Чечилия” в Рим при Тито Гоби. Специализирала е при прочутия диригент Херберт фон Караян във Виена. Солистка на „Виртуозите на Рим”, концертирала в Париж, преподавала в университета в Блумингтън, САЩ. Движила се в кръговете на Игор Маркевич, Франко Ферара, Антониони, Виторио де Сика, Борис Христов, Кристо, Мария Калас, Баския. Участвала във филм на Милош Форман, където играе главна роля. Има роли в два музикални филма, като в единия си партнира с Робертино Лорети.

Съпруг ѝ е Бернард Брюнер известен американски поет и писател, от швейцарски произход.

През 1986 година Константина Петкова се връща в България, за да се грижи за родителите си. В родното село Пчеларово създава музикална школа, където обучава бъдещи оперни певци, като обучението и пребиваването на младите хора е напълно безплатно. Нейни ученици пеят в Европа, Япония, САЩ.

Константина Петкова превръща градината и стария обор на родния дом в театрална и музикална сцена, на които гости са били известни певци, писатели, актьори, музиканти и художници. Гостували са „Артисти със сребро в косите“, Вили Чаушев, джаз изпълнителите Константин Костов, Велислав Стоянов и Димитър Семов; “Drum and BassLess Band”, акапелна група Спектрум, хор Мистика, актьорът Любомир Ковачев, Йоана Буковска, Бойка Велкова, народната певица Галина Дурмушлийска, солистки от Мистерията на българските гласове, квартет „Българка джуниър“, Тримата тенори, „Ева квартет“, Иван Пенчев и Деница Димитрова, Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова, Нидал Алгафари, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, Васил Петров, Камелия Тодорова и много, много други.

Всичко това винаги е било за всеки, който иска да се докосне до изкуството и то напълно безплатно. Малкото добруджанско селце стана известно не само в България, но и по света. В дома й идват културни деятели, посланици, близки и приятели от различни страни. Чести гости са ѝ актьорите от Сатиричния театър, със Стоянка Мутафова са близки приятелки до смъртта на актриста.

Това накратко е историята на Маестрата и нейния дом, превърнат в арт салон на музиката, литературата и театъра.

Всеки, който е припознал бъдещето си в това уникално културно средище и смята, че това би могло да бъде негова съдба, да се свърже с г-жа Петкова. Всеки, който проявява интерес към предложението, може да пише на лични съобщения в страницата на Маестрата във Фейсбук

Маестра Константина Петкова търси хора-съхранители на тези традиции. Новите стопани трябва да искат и да могат да работят, творят и продължат делото ѝ, да се грижат за дома и градината и да запазят мястото, като културен център.

https://www.facebook.com/Константина-Петкова-Konstantina-Petkova-107185993986215/

Напишете няколко думи за себе си и оставете телефон, на който г-жа Петкова да се свърже с вас.

c