Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

26 февруари – Ден на спокойствието и бавните обороти

На 26 февруари мнозина отбелязват Деня на бавността или ден на спокойствието и бавните обороти. Идеята за учредяването му принадлежи на италианците и тяхното изкуство на бавния живот. Според тази философия хората трябва да се наслаждават на живота във всеки негов неповторим момент. Това е нужно във века на скоростите, високите технологии и прогреса, когато мнозина забравят за приятните всекидневни дреболии, любими занимания и изобщо за качественото съществуване.

Когато сме спокойни и в хармония със себе си, ние сме щастливи, благодарни и весели. Също така всичко ни се получава лесно и без усилие. Всеки е имал моменти, в които всичко си е точно на мястото.

Обществото ни учи от ранна възраст, че полаганите усилия и непрекъснатата борба са единственият начин да "напредваме". Ние приемаме, че трябва да се борим за нещата, които искаме, и само така можем да ги получаваме, да сме успешни и щастливи. Проблемът в това е, че започваме да преследваме целите си на всяка цена и с много усилия. В резултат забравяме да обърнем внимание на въпроса каква точно е цената, която плащаме и колко тя ни отдалечава от щастието ни в сегашно време.

Авторът Лари Уингет в своята книга "Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!" дава 18 прости истини, които помагат човек да бъде спокоен и щастлив:

1. Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

2. Забрави обвиненията.

3. Забрави вината.

4. Забрави късмета.

5. Създай собствена верига от обстоятелства.

6. Фокусирай се върху това, което трябва да направиш в момента.

7. Спри да искаш винаги да си прав.

8. Бъди широко скроен.

9. Бъди колкото може по-здрав.

10. Хвали другите.

11. Продължавай да учиш.

12. Преодолей нуждата от чуждото одобрение.

13. Запълни живота си с дейности, които ти доставят удоволствие.

14. Научи се да си почиваш.

15. Овладей умението да прощаваш.

16. Бъди щедър.

17. Забавлявай се с парите си.

18. Не търси щастие в неща извън теб. Щастието идва отвътре. 

c