Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Обмислят тол такса да се плаща и за пътя Силистра-Добрич-Варна

Област Добрич е една от областите с малко първокласни пътища и на нейна територия превозвачите не плащат нищо, за да ползват пътната мрежа, заяви министър Грозна Караджов

Държавата и превозвачите ще преговарят за вдигането на таксите за ползване на пътната мрежа
Включването на второкласната пътна мрежа в обхвата на тол системата отново е на дневен ред, а с превозвачите ще се проведат преговори и за вдигането на тол таксите.
Това се разбра от дискусия, организирана от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, с браншовите организации от транспортния сектор във Facebook.
Министърът ще нареди и пълна ревизия на тол звеното. Резултатите от одита също ще бъдат обявени публично до няколко седмици и ще има нова среща с превозвачите.

Гроздан Караджов посочи, че навсякъде е прието основният дял от средствата за ремонт и поддръжка на пътищата да се събира от тежкотоварния трафик (МПС над 3,5 тона). В България се получава обратното, посочи той. Министърът представи данни, че през 2020 г. са събрани 267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси, а през 2021 г. – 271 млн. лева от винетни такси и 158 млн. лева тол такси.
По думите му ключови отсечки от пътната мрежа с много интензивен трафик са извън обхвата на тол системата – например Видин-Монтана, Оряхово-Враца, Русе-Силистра-Добрич-Варна.
Той представи и сравнителни данни, според които цените за тол такси за сходни маршрути в съседни държави са в пъти по-високи от цените в България.
По пътя Силистра-Добрич-Варна около 240 км се преминават без тол такса за тежкотоварни автомобили. Област Добрич е една от областите с малко първокласни пътища и на нейна територия превозвачите не плащат нищо, за да ползват пътната мрежа.
Караджов посочи, че има и сигнали за претоварени отсечки от третокласни пътища с автобуси и тежкотоварни МПС, като тези пътища не могат да издържат на това натоварване.

c