Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Маруся Костова от Балчик: Бесарабските българи не желаят да напускат Украйна

карта: Sky News

„Бесарабските българи искат да си останат в Украйна. Те никога не са искали да напускат родината си въпреки че в България се чуваха много гласове - да ги приемем, че има много изоставени села, да им дадем земя да я обработват. В Украйна хората си имат чудесни домове, те са там от 250 години и от нищото са направили нещо. Обичат България, наричат я майката прародина, обаче нямат намерение да се връщат. Ако дойдат тук биха си направили апартамент са летуване, имот, който да ги свързва с България”.

Това каза за Про Нюз Добрич Маруся Костова от Балчик. Тя е председател на Сдружение „Българско наследство” и директор на международния форум със същото име. Той се провежда ежегодно в края на август с цел удължаване на курортния сезон в Балчик. В него участват много бесарабски българи от Украйна и Молдова.

Костова разказа, че се е свързала се с абсолютно всички бесарабски българи от Украйна, които са участвали във форума й. Имат Интернет, Уатсап, Вайбър, така че комуникацията с тях е нормална, посочи тя. „Много са уплашени от войната и от неизвестността, колко ще продължи и кои места ще обхване”, сподели председателят на Сдружение „Български форум”. По думите й има доста млади хора, които вече са предприели евакуация към България.

Тази сутрин Костова е съдействала на семейство от Нови Троян, Болградски район, да бъде настанено във Варна. То е участвало през 2019 година в международния форум като част от голям ансамбъл. Семейството е настанено при свои близки, също от Нови Троян, които са се преселели в България преди много години. „Хората сами си помагат един на друг, които е положително. Съпричастни са към съдбата си, защото ако сами не си помогнат няма кой да го направи”, каза председателят на „Български форум”. 

c