Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хотели в Балчик заявяват желание да приемат бежанци от Украйна

Собственици на хотели в Балчик вече заявяват желание да приемат бежанци от Украйна, научи Про Нюз Добрич.

От хотел „Хелиос” заявяват, че вече са се свързахме с една от организациите на българите в Украйна. От там посочват, че предоставят хотела безвъзмездно за временно подслоняване на бежанци. За собствениците няма значение дали са българи, украинци или руснаци.

В страницата си в социалната мрежа от хотел „Халиос” написаха: „В тази безпрецедентна ситуация, когато хиляди невинни хора са принудени да напуснат домовете си в Украйна, бягайки от войната, считаме за свой дълг да дадем подслон на колкото се може повече бежанци, много от тях етнически българи. Това е не само наш морален и човешки дълг, но и дълг пред нашата родова памет. Преди почти 200 години предците ни са прокудени от Одринска Тракия и са намерили пристан първоначално в Бесарабия, а по-късно в Северна Добруджа. А преди 82 години, в резултат на Крайовската спогодба, целият ни род по бащина линия е изселен от Северна Добруджа в България. Това става посред зима, внезапно и в много тежки условия. Тогавашните български власти и общество се оказват на висотата на историческия момент и успяват да организират приемането и настаняването на около 70 000 изселници”.

Готовност да проеме бежанци обяви и Маруся Костова – собственик на хотел „Балчик” в Белия град. За Про Нюз Добрич тя каза, че по принцип хотелът й е затворен, но ако се налага би го отворила, защото е съпричастна. Костова разказа, че е наследник на хора, които през 1940 година са били насила изселени от родните си места в Северна Добруджа и изпратени тук в България.

Маруся Костова информира, че готовност да приеме бежанци има и хотел „Аква лайф” в село Кранево със собственик Даниела Пеловска.

Снимка на хотел „Балчик”: booking.com

c