Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бомбоубежищата в старите блокове в Добрич вече не съществуват, има колективни средства за защита

„В област Добрич има много колективни средства за защита, това са помещения, обособени за това. Те са по-скоро за защита от химически, биологични, радиационни и други въздействия, отколкото буквално бомбоубежища“, каза за Про Нюз Добрич директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

По думите му това са помещения, които предпазват от радиация, химически и биологични оръжия. Дали изпълняват и функция на бомбоубежища не е от компетентността на Пожарната.

„Има само една малка част от тези средства за защита, която ние, според нормативните документи, изискваме да съществуват към различен тип обекти и те са длъжни да ги поддържат. Тези, на които ние извършваме проверки, се намират на територията на предприятия и са три на брой“, допълни Димитров.

Има и съоръжения, извадени извън употреба. На времето по-старите жилищни блокове имаха такива помещения в подземните етажи, но те много отдавна са превърнати в общи изби или нещо друго“, каза още комисар Димитров.

Про Нюз Добрич отправи запитвания до Община град Добрич и до Областния управител за това колко и какви средства за колективна защита има в областта и какво им е състоянието.

c