Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

1300 лева за детско отделение в Добрич събра мартеница-рекордьор на Гинес

Над 8700 лева събра благотворително събитие на БМЧК и Училището по изкуства СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич

На благотворително събитие, организирано от БМЧК и Училището по изкуства „Св. Климент Охридски“ в Добрич тази вечер беше събрана сумата от 8700 лева за закупуване на специализирана медицинска апаратура – ЕКГ Холтер. Модерният уред осигурява необходимата информация за наличието на евентуални сърдечни проблеми. И ще се предостави за нуждите на отделението по педиатрия в МБАЛ-Добрич. Набраната сума ще позволи дори да се закупят два такива уреда.  

Събитието бе инициирано от членове на Младежката организация на БЧК в Добрич, много от които ученици в СУ „Св. Кл. Охридски“. Те получиха подкрепата на ръководството на учебното заведение, на училищното настоятелство и от Обществен съвет в състав: Виолета Иванова – специалист организационна дейност в Областния съвет на БЧК, Александра Дралчева – областен координатор на БМЧК, д-р Йовчо Йовев, Тодор Дралчев, Даниела Димитрова и Гергана Димитрова.

Инициатива бе по повод 71-ата годишнина от обявяването на 21 януари за Ден на родилната помощ, когато беше и обявена. „За да продължим делото на хилядите медицински работници в страната – каузата за живот“, обявиха инициаторите.

По време на благотворителното събитие бяха предложени картини и фотографии, дело на ученици на училището по изкуства, доброволци на младежката организация и местни артисти, както и значими за историята на Българския червен кръст предмети.

Акцент на събитието беше откупката на мартеницата с дължина от 43 432,74 м, с която през изминалата година доброволците на БМЧК – Добрич кандидатстваха да бъде вписана в книгата на рекордите Гинес. Присъстващите дариха различни суми за мартеницата, но тя не смени собствениците си и остана при младите доброволци, тъй като историята не може да бъде откупена.

На благотворителното събитие директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов връчи чек на стойност 1000 лева в подкрепа на продължаването на образованието във висше училище на зрелостника от СУ „Св. Кл. Охридски“ Мартин Кръстев. Именно той имаше грижата за музикалния фон на събитието, което беше умело водено от преподавателя по музика в училището Стефка Василева и председателя на училищното настоятелство Тодор Дралчев.

Равносметката от вечерта е: 1000 лева от банков прревод, 510,06 лева от коледен благотворителен базар, организиран от доброволците на БМЧК, 7070 лева от благотворителния търг, както и 60 евро.

Директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков благодари на инициаторите, на домакините и на всички дарители, сторили добро за децата на Добрич. "Благодаря от името на болницата и на колегите от отделението по педиатрия. Бъдете здрави!", пожела той.

Очаквайте подробности!

c