Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ЕС координира предоставянето на спешна помощ на Украйна

След искането на украинското правителство за помощ в областта на гражданската защита Европейската комисия насочва допълнителни доставки на медицински консумативи, като комплекти за първа помощ, защитно облекло, дезинфектанти, както и палатки, противопожарно оборудване, електрически генератори и водни помпи, които са били предложени на Украйна.

Тази подкрепа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС за Украйна включва предложения от Словения, Румъния, Франция, Ирландия, Австрия, вече направени миналата седмица, както и допълнителна помощ от Хърватия, Германия, Италия, Литва, Испания, Дания и Швеция, която включва над 2 милиона стоки от първа необходимост.

Освен това комисарят за управление при кризи Янез Ленарчич разговаря с министрите на Румъния, Полша, Унгария и Молдова, за да обсъди как ЕС може да им помогне относно закрилата на украинци, бягащи от страната си. Миналата нощ Молдова задейства Механизма за гражданска защита на ЕС, като поиска помощ за управлението на миграционните потоци.

Комисарят Ленарчич заяви: „Солидарността е по-значима от всякога и сега е моментът да окажем подкрепа на Украйна. Благодаря на всички държави, които вече предлагат незабавна помощ чрез нашия Механизъм за гражданска защита. Ще направим всичко по силите си, за да не оставим Украйна сама в този момент. Работим денонощното също така в тясно сътрудничество със съседните държави, за да ги подкрепим и при предоставянето на закрила на украинците, принудени да напуснат страната си.“

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации е в постоянен контакт с Украйна и властите на съседните държави, за да организира допълнителна помощ.

c