Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ползван незаконно досега плаж край Каварна се отдава на търг от държавата

Министерството на туризма обяви търг с тайно наддаване за отдаване под наем на морски плаж „Нос Иканталък“ в община Каварна. Обектът е изключителна държавна собственост и е обособена част от крайбрежната плажна ивица. Плажът е с обща площ 1 707 кв. м и е в землището на с. Топола.
През последните години частно дружество от Каварна си беше присвоило незаконно въпросния плаж край с. Топола. Както още през декември 2020 година Про Нюз Добрич писа, става въпрос за поземлен имот в село Топола, който е общинска частна собственост и попада в урбанизирана територия, с предназначение „друг курортно-рекреационен обект“. Оказва се, че информация да съществува морски плаж „Нос Иканталък” липсва както в данните на областна администрация Добрич, така и на Министерството на туризма. За периода 2015-2020 г. той не съществува в списъците за неохраняемите морски плажове или в заповед на Министъра на туризма. Същият плаж обаче се рекламира като „собствен“ на официалната страница на хотелски комплекс „Royal Bау Resort 4*”, който е построен точно до плаж „Нос Иканталък”.

Община Каварна ще проверява присвоила ли е фирма незаконно плаж край с. Топола

След сигнал от Министерството на регионалното развитие и Министерството на туризма потвърдиха, че за този имот има изработени специализирана карта и регистри и те са приети с протокол на Комисията за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри. Но до момента няма информация за изменение на КККР за морски плаж ,,Нос Иканталък”‘ и така имотът, който е общинска частна собственост се рекламираше от хотел, като собствен плаж, без да заплаща наем или концесионна такса. Според информацията на официалната страница на хотелиера „Royal Bау Resort 4″ е част от верига хотели собственост на дружество „КОРНЕР” ООД, с адерс на управление гр.София, 1000, район Лозенец, ул. Вискяр Планина №15-17, Булстат: BG148121361, а материално отговорно лице е Валентин Николов, известен с прякора си Цуци. Той бе парламентарен сътрудник по въпросите на екологията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе отстранен от парламента заради аферата “Суджукгейт”.
В края на 2020 г. председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов внесе в местния парламент докладна записка за установяване на фактически начин на трайно ползване и без законно основание на завземане на общински имот.
За плажа вече има издаден акт за изключителна държавна собственост от 29.06.2021 г. Активната плажна площ на морски плаж „Нос Иканталък“ е в размер на 1 573 кв. м, а дължината на бреговата линия е 138 метра. Към обекта е включена и прилежащата към него акватория с широчина 200 м, измерена от бреговата линия.

Частно дружество от Каварна незаконно си присвои плаж край с. Топола

Търгът ще се проведе на 15.03.2022 г. от 16.00 часа в сградата на Министерството на туризма. Началната цена е 8 044.07 лв., без ДДС, а срокът на договора за наем ще е 5 години.
„Целта ми собствеността да бъде върната на държавата, плажът да е законен и безопасен, е постигната, въпреки отпора на част от колегите ми в Общински съвет, създадените трудности и обвинения, че целя интриги и атакувам бизнеса“ – така коментира Йордан Стоянов новината, че за плаж „Нос Иканталък“ вече е обявен търг. „По този начин се защитава конкуренцията, като се изпълняват изискванията за свободни части и достъп. И, най-важното - ползвателят му да заплаща за това, че ползва и реализира печалба от публичното имущество“, каза още той.
По думите му важно е обектите в община Каварна, които с години са съществували незаконно, да бъдат узаконени. По този начин ще се гарантира спокойствието на собствениците им, че работят в изпълнение на законовите разпоредби в България, но и ще се гарантира равнопоставеност на бизнеса.

c